Roze Loper in de media


Instellingen met een Roze Loper zichtbaar op KiesvoorjeZorg.nl

logo-kvjz-large.jpg

5 april 2012

Roze 50+ en KiesvoorjeZorg.nl hebben de krachten gebundeld en gaan vanaf vandaag samen inzichtelijk maken welke (thuis)zorginstellingen in Nederland structureel werken aan integratie en acceptatie van homoseksualiteit binnen hun organisatie. Dit doen zij om vanaf nu de ruim 80 instellingen die het certificaat ‘Roze Loper’ hebben verdiend zichtbaar te maken op Kies voor je zorg door het tonen van de ‘Roze Loper’ op de profielpagina van de zorginstellingen.

 

Waarom deze samenwerking? KiesvoorjeZorg.nl heeft zich als doel gesteld om het zorgaanbod in Nederland zo transparant, volledig en inzichtelijk mogelijk aan te bieden aan de bezoekers van de website. Inzicht in welke instellingen actief bijdragen aan integratie en acceptatie van homoseksualiteit binnen de zorg  is daar een belangrijk onderdeel van. Charley Beerman “door deze instellingen nog zichtbaarder te maken dragen we bij aan deze acceptatie”.

 

Roze 50+ daarentegen vindt het belangrijk dat, behalve op www.rozezorg.nl, ook andere partners laten zien dat ze tolerantie met betrekking tot seksuele diversiteit belangrijk vinden. Manon Linschoten “dit is precies waar we naar op zoek zijn; partners die de doelstelling van Roze 50+ onderschrijven en dit ook daadwerkelijk laten zien in hun communicatie-uitingen!”.

 

Over KiesvoorjeZorg.nl KiesvoorjeZorg.nl is in 2012 opgericht. Het eerste jaar van het bestaan is vooral veel onderzoek gedaan naar de zorgmarkt en de wijze waarop zorgbehoevende zich oriënteren op voor hen passende zorg. Al deze inzichten zijn verwerkt in het design van de website en in de database opbouw. Op 11 januari 2013 is KiesvoorjeZorg.nl live gegaan voor de consument.

 

Voor meer informatie of vragen over KiesvoorjeZorg.nl verwijzen wij u graag door naar: Charley Beerman (oprichter / directeur KiesvoorjeZorg.nl B.V.) 023 - 711 32 02 of 06 – 20 43 69 17, cbeerman@kiesvoorjezorg.nl.Nieuwe online Thuiszorgvergelijker Kiesvoorjezorg.nl

logo-kvjz-small.jpg

15 maart 2013

Door stevige bezuinigingen in de zorg en de nadruk op langer zelfstandig blijven wonen is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Daarom lanceert KiesvoorjeZorg.nl B.V vandaag de derde vergelijkingsmodule binnen de website, Thuiszorg. Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk om zelf de verschillende Thuiszorgaanbieders te bekijken, te vergelijken en te kiezen op basis van de eigen zorgbehoefte.

 

Waarom Thuiszorg vergelijken?
KiesvoorjeZorg.nl heeft eerder aan de bezoekers van de website gevraagd welke zorgmarkt zij als eerstvolgende moest oppakken om transparant te maken. Met een grote meerderheid kwam Thuiszorg naar voren en heeft KiesvoorjeZorg.nl ervoor gekozen de wens van de bezoeker te volgen. Overigens is dat een totaal logische manier van werken voor de makers. Daarnaast is er door de politiek ingegeven veranderingen veel te doen rondom Thuiszorg, het is de bedoeling dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. Het is daarom extra hard nodig en belangrijk om mensen die graag gebruik willen maken van Thuiszorg één plek te bieden waar zij alle relevante informatie tot hun beschikking hebben.

 

Zelf kunnen kiezen
Veel mensen weten niet dat jezelf mag bepalen waar en van wie je Thuiszorg afneemt. Daarom heeft KiesvoorjeZorg.nl veel aandacht voor de uitleg van Thuiszorg in Nederland. In praktijk blijkt dat veel mensen zich gewoon laten doorverwijzen naar de eerste de beste Thuiszorgaanbieder, terwijl het best zo kan zijn dat een andere aanbieder veel beter aansluit bij de wensen en behoefte van een zorgbehoevende. Op KiesvoorjeZorg.nl kan je vanaf vandaag goed vergelijken en vervolgens een keuze maken.

 

Eerst vergelijken en dan kiezen
Op KiesvoorjeZorg.nl kan de bezoeker de alle Thuiszorgaanbieders vergelijken op basis van de door de aanbieder zelf opgegeven of gepubliceerde informatie. De bezoeker kan zo bijvoorbeeld ontdekken welk zorgaanbod bij de ene Thuiszorgaanbieder worden aangeboden en bij de ander niet. Op basis van deze informatie helpt KiesvoorjeZorg.nl bij het maken van een keuze voor een bepaalde Thuiszorgaanbieder.

 

Eigen account
Zorgaanbieders kunnen via hun eigen account op KiesvoorjeZorg.nl al hun basisinformatie plaatsen. Ook is er voldoende ruimte om informatie te plaatsen waarmee zij zich kunnen onderscheiden ten opzichte van hun concurrenten zoals, foto’s, waarde en missie, logo’s en een link naar de eigen website. Zorgaanbieders kunnen via hun eigen account inzien hoe goed en hoe vaak hun pagina wordt bekeken.

 

Doel KiesvoorjeZorg.nl
Het doel van KiesvoorjeZorg.nl is om de toegevoegde waarde van zorgaanbieders transparant en zichtbaar te maken. Met een steeds groeiende groep zorgbehoevende in Nederland stijgt ook de vraag naar passende zorg. Daarnaast worden mensen met een zorgbehoefte steeds kritischer en willen zij vergelijkend warenonderzoek op internet te plegen. KiesvoorjeZorg.nl maakt dit nu mogelijk.Homo-oudere 'terug in de kast' gepest

24 juli 2012 

Het AD heeft aandacht voor de trainingen voor verzorgenden in verzorgingshuizen. Lees het hele artikel in PDF formaat op:

http://www.roze50plus.nl/assets/435014cd/artikelad24-07-12.pdf

Zorgpersoneel leert homovriendelijkheid

foto_nationale_beeldbank_ballonnen.jpg

23 juli 2012
Een tweedaagse training en tips om roze ouderen in zorgcentra beter tegemoet te treden, zijn binnenkort beschikbaar voor zorgpersoneel. Reden voor deze actie is gebrek aan aandacht voor deze groep. Een initiatief van Roze 50+ Nederland moet verbetering brengen in die situatie.

Uitsluiting

Professionals en management denken in veel gevallen zelfs dat er geen roze ouderen in hun instelling wonen. Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun ware geaardheid verborgen te houden. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij dikwijls hun lot.

Bekend maakt bemind

Onder het motto 'Bekend maakt bemind' wil Roze 50+, waarin ANBO, COC, MOVISIE en sinds kort Vilans-Kenniscentrum voor langdurende zorg- samenwerken, het leefklimaat van roze ouderen in de zorg bespreekbaar maken en verbeteren. Aan de op maat gesneden training, die binnenkort van start gaat, werken ook roze ouderen mee.

Roze Loper

Zesendertig van de bijna 1.700 verzorgings- en verpleeghuizen hebben de afgelopen tijd de Roze Loper Tolerantiescan gedaan en staan te boek als instellingen die zorgvuldig omgaan met seksuele diversiteit. Maar volgens de statistieken is vijf tot tien procent van alle 150.000 bewoners van zorgcentra een roze oudere. Veel zorgverleners en managers realiseren zich dat niet. Bewoners en zorgmedewerkers beseffen vaak niet dat ze onbekend zijn met seksuele diversiteit. Zo krijgen ouderen bij de intake standaard de vraag voorgelegd of ze getrouwd zijn geweest, wat veel roze ouderen een ongemakkelijke start geeft. Bovendien leven er bij zorgverleners en medebewoners dikwijls vooroordelen over homoseksualiteit, die leiden tot discriminatie, pesten of zelfs uitsluiting. En dat is nauwelijks bespreekbaar. Terwijl de diversiteit en het respect voor roze ouderen ook zichtbaar kan zijn door bijvoorbeeld het tonen van films, door artiesten te laten zingen over de heren- en damesliefde of door een roze barbecue-middag te organiseren voor bewoners in de zomer.

Diversiteit

Het is niet voor het eerst dat de samenwerkende organisaties zich inzetten voor deze vergeten groep. Ook wordt middels theatervoorstellingen, films, kooroptredens, voorlichtingen en bijeenkomsten aandacht en begrip gevraagd voor seksuele diversiteit binnen de muren van zorgcentra. Ook is er een toolkit voor zorgcentra te vinden. Daarin staan tal van mogelijkheden om in eigen omgeving iets aan het probleem te doen.

Kijk voor informatie over de training en tips voor Roze ouderen op de website van Vilans: http://url4u.nl/11209 

Foto: Nationale BeeldbankProject voor levensvragen en ouderen?

18 mei 2011

Skanfonds biedt mogelijkheden voor financiering.

Bent u verzorgende, vrijwilliger, ouderenadviseur, geestelijk verzorger, ouderenwerker, arts, psycholoog of activiteitenbegeleider? In uw werk met ouderen krijgt u ongetwijfeld regelmatig te maken met levenvragen die zij zichzelf stellen. Ouder worden brengt met zich mee dat de mens terugkijkt op het leven en vooruitkijkt naar het einde daarvan. Vooral wanneer mensen te maken krijgen met toenemende afhankelijkheid of verlies en naar andere manieren zoeken om in het leven zin te ervaren.

Aandacht voor levensvragen is niet nieuw, maar het vereist deskundigheid en organisatie om ermee om te gaan. Dat vraagt om een projectmatige aanpak waar wellicht ook externe financiering een rol speelt. De Skanfonds heeft extra mogelijkheden voor financiering van nieuwe initiatieven.

Voor meer informatie zie website van de Skanfonds.


Ariens Zorgpalet in Enschede krijgt een Roze Loper (RTV Oost)

11 februari 2011 

De woon- en zorginstelling heeft bewezen een instelling te zijn waar ouderen openlijk voor hun homoseksualiteit kunnen uitkomen.

Onder senioren zijn ook homo’s (deweekkrant.nl)

02 februari 2011

NIJMEGEN - Clem Bongers (71) ontving vorige week vrijdag de Burgemeester Dalesprijs 2011. Een waardering voor zijn 25-jarige inzet voor onder meer homo- en ouderen emancipatie.

De Nijmegenaar was onder meer voorzitter van homobelangenorganisatie COC Nijmegen en van de gemeentelijke homo/lesbische adviescommissie. Ook introduceerde hij de Roze Loper, een keurmerk voor homovriendelijke senioreninstellingen.

U kunt het artikel hier verder lezen.


Column: De Roze Loper (AxionContinu)

01 februari 2011

AxionContinu heeft een belangrijke onderscheiding gekregen: De Roze Loper. Deze wordt uitgereikt aan organisaties die zich positief onderscheiden op het vlak van diversiteit.

U kunt de column hier lezen.

WZH Schoorwijck ontvangt Roze Loper

28 januari 2011

WZH Schoorwijck heeft de Roze Loper ontvangen en voldoet dus hiermee aan de criteria die de Kiwa Tolerantiescan stelt voor homovriendelijke organisaties. Het gaat hierbij onder andere om respect, openheid, waarborging, privacy, gelijke behandeling en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit.Dalesprijs voor Bongers

18 januari 2011

De Nijmeegse Clem Bongers, die o.a. de Roze Loper ïntroduceerde, heeft de Burgemeester Dalesprijs 2011 gewonnen. De prijs wordt vrijdag 28 januari vanaf 20.00 uur uitgereikt in het Stadhuis van Nijmegen.

Roze Golf (radio)

09 januari 2011

Bert Boerrigter, Roze Ambassadeur van Roze 50+ Nederland, in gesprek met RTV Oost. In de Roze Golf een gesprek met bewoners van zorginstelling Friso in Amelo en met Boerigtervan de seniorenwerkgroep van COC Achterhoek.

Verzorgingstehuis Huize Friso in Almelo krijgt de Roze Loper (RTV Oost)

04 januari 2011

Huize Friso is het eerste verzorgingstehuis in Overijssel dat de Roze Loper ontvangt. Hiermee wilt de verzorgingstehuis duidelijk maken dat het een tolerante instelling is, waar ouderen zich niet hoeven te schamen voor hun geaardheid. Met de Roze Loper hopen hopen ze een dialoog onder de bewoners op gang te brengen. U kunt hier een fragment bekijken en beluisteren.

Gewogen, gewogen en roze bevonden (worden)

19 november 2010

Ook De Venser en Het Schouw, twee woonzorgcentra van OsiraGroep, staan open voor homoseksuele ouderen. Ze willen dat laten zien door, net als De Rietvinck, te gaan voor De Roze Loper.

Roze herfsttour

Op 1 oktober 2010, de Nationale Ouderendag, startte het consortium Roze 50+ Nederland in Leiden, Rotterdam en Dordrecht een roze loper estafette om de positie van homoseksuelen ouderen onder de aandacht te brengen.

U kunt een artikel over de Roze Herfsttour hier lezen en het verslag van de eerste deel van de tour kunt u hier bekijken.


Op 8 oktber 2010 was er een vervolg op de roze loper estafette en kwam de acht meter lange roze limousine naar Leeuwarden en Groningen.

U kunt een artikel over de tweede dag hier lezen en het verslag van de tweede deel van de tour kunt u hier en hier bekijken.Filmpje van roze 50+ boot

08 augustus 2010

Canal ParadeGrey Pride: roze oudere niet terug in de kast

28 juli 2010

In de week van de Gay-Pride organiseren zeven Amsterdamse zorginstellingen activiteiten om homoseksuele ouderen meer zichtbaar te maken. U kunt het artikel hier lezen.

Eerste 'Grey Boat' op Canal Parade

07 augustus 2010

Een reportage van NOVA over de roze 50+ boot en Chris Messelaar, Mr. Grey'10.Aandacht voor Roze Ouderen op Gay Pride

05 augustus 2010

Door mee te varen in de Canal Parade van de Gay-Pride (08 augustus)willen homoseksuele ouderen en humanisten de herkenbaarheid en zichtbaarheid van deze doelgroep in zorgcentra vergroten.

Vergeleken met heteroseksuele ouderen zijn homo's en lebiënnes extra afhankeljk van zorgorganisaties. Ze hebben namelijk vaak geen kinderen en weinig mantelzorg. Omdat men het onvoorstelbaar vindt dat homoseksualiteit een probleem is bij medebewoners en medewerkers blijft het vaak onzichtbaar.

Bron: artikel

Radio, NPS "Dichtbij Nederland"

06 augustus 2010

Een gesprek over 'roze ouderen' en hun sociale acceptatie.

De Roze Golf

20 juni 2010

Bert Boerrigter, Roze Ambassadeur van Roze 50+ Nederland, in gesprek met RTV Oost. Ook een verslag op lokatie in een tehuis in Twente.


De kwestie: Roze ouderen uit de kast?

6 mei 2010

Het consortium Roze 50plus Nederland heeft een online-scan ontwikkeld om de homovriendelijkheid van verzorgingstehuizen te testen. Wat is er nodig voor de integratie van roze ouderen- of zijn ze beter af in aparte verzorgingshuizen? Met o.a. Vera Bergkamp (COC).
Om te luisteren naar deze radio-uitzending van de IKON klik hier.Lancering Website rozezorg.nl

26 april 2010

Op 26 april wordt de website www.rozezorg.nl gelanceerd door het consortium 50plus Nederland.
Lees hierboven het persbericht.Tijd voor MAX - De Roze Loper

November 2009

In het dagelijkse programma Tijd voor MAX komen Clem Bongers (COC Nijmegen) en Manon Linschoten (COC Nederland) aan het woord over homo-onvriendelijkheid in de zorg.
 


Discriminatie onder homo-ouderen

11 september 2009

Deze zomer bleek uit onderzoek van het COC Groningen en ANBO dat homoseksuele en lesbische ouderen het vaak niet gemakkelijk hebben in verzorgingshuizen.

Homo-voorzieningen
Ze worden gediscrimineerd en buitengesloten door medebewoners. Willen homo en lesbo-ouderen wel tussen de hetero's wonen? Uit onderzoek blijkt een aanzienlijk aantal homo's en lesbo's te voelen voor speciale homo-voorzieningen.

Voor de radiouitzending op radio 1 over dit onderwerp, klik hier.